Zwemclub

G-zwemmers vonden onderdak bij Z.V. "De Stormvogel", thans na een fusie in 2013 tussen Z.V. De Stormvogels en z.v. Luctor et Emergo! samengevoegd onder de naam Z.V. "De Zeeuwse Kust"

SAMSUNG CAMERA PICTURES

In de vorige eeuw, om precies te zijn in 1993, werd op initiatief van de KansPlus afdeling Walcheren, de toenmalige oudervereniging VOGG, en Philadelphia een poging gedaan, om mensen met een verstandelijke beperking die zwemmen een attractieve sportbeleving vonden, onder te brengen bij een zwemvereniging.
Zij klopten bij verschillende zwemverenigingen aan, maar vonden uiteindelijk bij de zwemvereniging "De Stormvogel" een open deur.
Voorwaarde was, dat de oudervereniging voor de instruerende en begeleidende menskracht zorg zou dragen. Aldus geschiedde.

Een beleidsplan werd opgezet, vrijwilligers aangetrokken en diverse materialen aangeschaft om de G-zwemmers een plezierige en doelmatige sportbeoefening te bieden.
Zo ging men van start en iedere woensdagavond verschenen bij het voormalige Sportfondsenbad in Vlissingen een twintigtal sporters met een verstandelijke beperking van zowel mannelijke als vrouwelijke origine.
Zo ontstond de zgn. WAG = WoensdagAvondGroep.

In de loop der jaren ontwikkelde deze groep zich zodanig, dat er ruimte werd geschapen voor steeds meer ruimere sportactiviteiten.
Naast het wekelijkse bezoek aan het plaatselijke zwembad, werd er ook deelgenomen aan interne clubkampioenschappen en aan een provinciale sportdag in Goes.
Een historisch hoogtepunt werd in 1995 bereikt.
In dat jaar zwommen tijdens een prestatietocht door het kanaal van Walcheren zeven sporters met een verstandelijke beperking voor het eerst een afstand, varierend van 250 tot 500 meter. Een unieke prestatie!.
Intussen steeg het aantal meldingen om lid te willen worden met de dag, met als gevolg een wachtlijst.
Er werd gebroed om hier een oplossing voor te vinden, en ..... gelukkig werd die gevonden.
Zo ontstonden twee groepen, elk van twintig leden. Een mooi voorbeeld van integraal zwemmen was geboren.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Nieuwe uitdagingen bleven niet uit.
Voor een Euregio zwemdag in het Belgische Wachtebeke kregen we een uitnodiging om een demonstratie te verzorgen.
Een prachtig visitekaartje hebben we daar achtergelaten.

Tevens werd ingeschreven voor de nationale Special Olympics, een groot sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
De eerste ontmoeting vond plaats in de stad Amsterdam, later gevolgd door Deventer en Spijkenisse.
Ook aan de regionale specials, vaak in brabant georganiseerd, werd met succes deelgenomen.
Zo werden in die jaren vele bronzen, zilveren en gouden medailles door onze sporters vergaard.
Een resultaat waar onze sporters terecht trots op zijn.

Inmiddels heeft de verhuizing naar het Vrijburgbad plaatsgevonden. Daar oefenen wekelijks een veertigtal zwemmers en nog steeds met veel plezier.

SAMSUNG CAMERA PICTURES


Er zijn momenteel 35 zwemmers actief, Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar binnen de 2 groepen.
Er zijn zoals vermeld, 2 groepen, groep 1 zwemt van 20.00 - 20.45 uur en groep 2 zwemt van 20.45 - 21.30 uur.
Beiden op de Woensdagavond.

 

Voor meer info zijn de volgende gegevens van belang:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de site van WAG www.dzk.nl/zwemmen/g-zwemmen

Voor vragen over zwemmen voor mensen met een beperking kan men terecht bij:
hr. Ben Elsing 0118-472958 of e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.